Ето една рецепта за един много много лесен пай, които мисля, че всеки може да си направи без проблем. Баща ми много го харесва :) и надявам се и на вас :)
125 г. масло
125 г. захар
2 яйца
1 ванилия
250 г. брашно
1 с.л. бакпулвер
сладко по избор
Първо разбиваме маслото, след това добавяме захарта и 2-те яйца. След това последователно добавяме ванилията, брашното и бакпулвера. Тестото се оставя в хладилника на студено за около 20-30 минутки за да се стегне хубаво. Режем половината от тестото, а другата половина оставяме отново в хладилника. След това тестото се разточва, като незабравяте да набрашните точилката и повърхността върху която ще се разточва.
Важно е щом се извади тестото от хладилника да се разточи бързо, защото от стайната температура , тестото се размеква и пренасянето му в тавичката става много трудно.
Аз лично използвам тавичка за пай, но би свършила работа всяка една малка кръгла тавичка с диаметър около 28 см. Разточеното тесто се прехвърля в тавичката и от горе се слага сладко по избор. Аз лично използвах 3 различни сладка - от праскови, вишни и ягодки, за да угодя на всеки вкус у дома :) За да не се разтече и да не загори сладкото се смесва с малко нишесте ( дори да сложите повече няма да му стане нищо). Та така всяко от сладката съм смесила с нишесте и ги изсипвам върху тестото.
Взимаме другата част от тестото от хладилника и го разточваме по същия начин. Като с нож разрязваме на ивички:
Пече се на 180 градуса, докато тестото се втвърди и се запече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар