събота, 15 октомври 2011 г.

Пай със три вида сладко

Ето една рецепта за един много много лесен пай, които мисля, че всеки може да си направи без проблем. Баща ми много го харесва :) и надявам се и на вас :)








Рецепта:
125 г. масло
125 г. захар
2 яйца
1 ванилия
250 г. брашно
1 с.л. бакпулвер
сладко по избор

Първо разбиваме маслото, след това добавяме захарта и 2-те яйца. След това последователно добавяме ванилията, брашното и бакпулвера. Тестото се оставя в хладилника на студено за около 20-30 минутки за да се стегне хубаво. Режем половината от тестото, а другата половина оставяме отново в хладилника. След това тестото се разточва, като незабравяте да набрашните точилката и повърхността върху която ще се разточва. 

Важно е щом се извади тестото от хладилника да се разточи бързо, защото от стайната температура , тестото се размеква и пренасянето му в тавичката става много трудно. 
Аз лично използвам тавичка за пай, но би свършила работа всяка една малка кръгла тавичка с диаметър около 28 см. Разточеното тесто се прехвърля в тавичката и от горе се слага сладко по избор. Аз лично използвах 3 различни сладка - от праскови, вишни и ягодки, за да угодя на всеки вкус у дома :)  За да не се разтече и да не загори сладкото се смесва с малко нишесте ( дори да сложите повече няма да му стане нищо). Та така всяко от сладката съм смесила с нишесте и ги изсипвам върху тестото.
Взимаме другата част от тестото от хладилника и го разточваме по същия начин. Като с нож разрязваме на ивички:

След това се наслагват като плетеничка върху сладкото. Не се притеснявайте, ако се накъсат докато ги пренасяте, когато се изпече пая няма да си личат толкова :)



Пече се на 180 градуса, докато тестото се втвърди и се запече.


Приятно хапване :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар