събота, 17 декември 2011 г.

Ябълков пай


Тъй като известно време не бях приготвяла нищо сладко реших най - на края да ви изненадам с един много много вкусен ябълков пай. Приготвя се също лесно, а крайния резултат е страхотен.
Ето ви и рецептата :)))


За тестото:
250 г. брашно
60 г. пудра захар
120 г. краве масло
1 яйце
1 ванилия

За плънката:
около 400-500 г. ябълки
60 г. пудра захар
галета
канела
1 яйце


Начин на приготвяне:
Взимаме омекналото краве масло и го нарязваме на парченца. Разбъркваме с миксер. След това към него добавяме брашното, след това захарта и ванилията и отново бъркаме с миксер докато сместа стане на трохи.



Накрая прибавяме 1 яйце и омесваме тестото на ръка. 
Тестото се разделя на две равни части. Първата се разточва и се разстила в тавичка, като надупчваме на няколко места с клечка за зъби, а другата се оставя настрани, тъй като ще я използваме за покриване на плънката.


Запичаме леко на умерена температура, след това оставяме да изстине. Поръсваме отгоре с галета. Преценете на око какво количество да сложите. 

Плънката приготвяме по следният начин: Ябълките се нарязват на малки парченца и се нареждат върху вече изпеченият блат.
Отгоре поръсваме захарта и слагаме 1 щипка канела ( аз лично необичам канела :D и за това съм сложила даже по-малко от щипка :)) ) Накрая поръсваме отново с галета ( отново на око).


Останалата част от тестото се разточва и нарязва на ивички. Подреждаме ги върху плънката във вид на плетеничка, намазваме пая отгоре с разбито яйце и печем на около 230 градуса :)

Да ви е сладко ! :)))


Няма коментари:

Публикуване на коментар